Fundatia Europe Young Participation Romania
Fundatia Europe Young Participation Romania are sediul in Romania, Oradea, str. Avram Iancu nr. 7/7, cod postal 410094, cod fiscal 8728167, cont bancar deschis la Banca „Transilvania” sucursala Oradea.
Din anul 1997, fundatia desfasoara proiecte pentru copii si tineret in parteneriat cu institutii publice si ONG-uri din tara si strainatate, avand drept scop incurajarea cetateniei active si a voluntariatului, promovarea principiilor si institutiilor europene, a statului de drept si respectarea drepturilor fundamentale ale omului, implicarea tinerilor in viata comunitatii locale, programe de leadership si simularea functionarii institutiilor europene, schimburi internationale de tineri in cadrul programului european Erasmus+, editarea de publicatii pentru tineret, sprijinirea tinerilor si familiilor tinere aflate in dificultate, derularea de programe pentru copii si tineri cu dizabilitati sau orfani din centre de plasament sau case de tip familial, programe de consiliere pentru familiile de adoptatori si pentru copiii adoptati (in special in cazul copiilor greu adoptabili: cu handicap, probleme medicale sau de etnie rroma), accesibilizarea unitatilor de invatamant pentru elevii cu handicap sau provenind din medii sociale defavorizate, sprijinirea copiilor si tinerilor din comunitati dezavantajate pentru cresterea procentului de scolarizare, reducerea analfabetismului si incluziunea lor in cadrul comunitatii locale, consiliere in cariera pentru tinerii apartinand unor categorii defavorizate s.a.m.d.
Conturi bancare deschise la Banca Transilvania:
cont Lei: RO78BTRL00501205D28565XX
cont Euro: RO53BTRL00504205D28565XX
SWIFT: BTRLRO22
Fundatia Europe Young Participation Romania
Oradea, st. Avram Iancu nr.7/7, cod postal 410097
e-mail: office@europarticip.ro
mobil/WhatsApp: +40722884273
Responsabili programe
Program educational non-formal de leadership, simularea functionarii institutiilor europene „Model European Union Romania” si simularea functionarii altor institutii si organisme publice: Hrinca Emirene, Daria Hasan, Anca Eros, Bogdan Vintu, Daniela Nistor, Natalia Popa, Kante Meister, Dragos Hagiu, Ruxandra Stroe, Crina Meister-Nicolaescu
Program educational non-formal de schimburi internationale de tineri: Andrei Novac, Marius Groza, Kante Meister
Program de editare publicatii pentru tineret, consiliere in cariera si mentorship: Alina Brihan, Bogdan Vintu, Lucian Chisalita, Mihai Duma, Crina Meister-Nicolaescu, Beata Bagosi.
Program pentru incurajarea cetateniei active si a voluntariatului: Crina Meister-Nicolaescu, Bogdan Vintu.
Program pentru sprijinirea tinerilor si familiilor tinere aflate in dificultate, a copiilor si tinerilor cu dizabilitati sau orfani din centre de plasament sau case de tip familial, consiliere pentru familiile de adoptatori si pentru copiii adoptati: Florentina Oros, Crina Meister-Nicolaescu
Program de educatie continua si mentorat alumni: Roxana Gheorghita, Claudiu Popovici, Roxana Bucioaca, Diana Lascau, Oana Cotoara, Radu Nechifor.
Programul Model European Union (MEU) este un program complex de educatie nonformala pentru tineri romani si straini derulat in prezent de Fundatia Europe Young Participation Romania. Programul simuleaza procesul decizional al Uniunii Europene si urmareste in principal incurajarea cetateniei active europene, cunoasterea rolului institutiilor europene si favorizeaza dialogul intercultural si schimbul de experienta intre participanti.
Tinerii pe grupa de varsta 14-30 ani, organizati in cadrul unor forumuri cu larga prezenta (50-120 tineri), participa fizic si online la module de pregatire in domeniul oratorie, drept, logica iar la finalul evenimentului dezbat si voteaza propunerile legislative in cadrul Adunarii Plenare Model EU, simuland procesul decizional comun al Parlamentului European si al Consiliului UE. Liceenii pot participa la forum in delegatii judetene (compuse din 6 sau 12 membri) insotiti de un profesor. Profesorii au program separat in cadrul conferintei si participa la un training de initiere in folosirea metodelor de educatie nonformala in cadrul orelor la clasa (pentru mai multe detalii legate de inscrierea la forum va rugam sa consultati sectiunea Model EU-Descriere program).
Programul evenimentelor MEU este completat cu intalniri cu experti si oficialitati locale, nationale sau europene si activitati culturale (concert, seri traditionale cu mancare, muzica si dans), si sportiv-recreative (jocuri sportive in echipe, excursii si vizite informale). La finalul forumului toti tinerii candidati primesc certificate europene de participare la programul non-formal Model EU si se intocmeste un clasament confidential al participantilor, astfel incat tinerii candidati, parintii sau profesorii lor sa stie la ce nivel de performanta s-au situat, care sunt punctele forte si unde mai trebuie depus efort pentru a se inregistra o buna prestatie. Clasamentul se intocmeste prin cumularea punctelor oferite de organizatorii-mediatori ai forumului si juriul forumului compus din adulti, profesori sau avocati. Criteriile de evaluare sunt: abilitati de dezbatere, integrare in grup, spirit pozitiv, nivelul de cunoastere al limbii engleze si al altor limbi straine de circulatie internationala, spirit organizatoric.
Primii clasati castiga burse de participare gratuita la proiecte internationale de tip MEU sau similare.
Modulele de training sunt sustinute in limba engleza de educatori non-formali cu experienta in domeniile public-speaking, law, debates, photo-media, jurnalism, psiho-pedagogie samd, utilizandu-se metode non-formale interactive precum: jocul de rol, introspectia, autoevaluarea, metoda peer-to-peer, exercitiul practic, schimbul de experienta. In cadrul modulelor de training toti tinerii participanti sunt implicati activ potrivit nivelului individual de performanta, astfel incat a finalul forumului fiecare participant sa inregistreze un plus in planul abilitatilor personale.
Tinerii candidati exerseaza procesul democratic european si votul prin aceea ca isi aleg ambasadorul delegatiei, cel care va juca si rolul de mediator al comisiei parlamentare de lucru pe tema politica propusa. Ambasadorii-mediatori vor participa la sesiuni de pregatire online cu organizatorii evenimentului (anterior intalnirii fizice in cadrul conferintei), pentru a deprinde modalitatea de lucru in grup. Tinerii candidati sunt cei care propun online temele de dezbatere. Tinerii participanti sunt distribuiti aleatoriu in grupuri politice. Activitatea in comisii va fi coordonata de unul sau 2 ambasadori-mediatori. Cu sprijinul ambasadorilor-mediatori si a organizatorilor forumului, tinerii vor identifica problemele temei propuse si vor propune solutii concrete sub forma unei scurte propuneri legislative (directiva sau regulament UE). Toate propunerile legislative vor fi incluse intr-o mapa si distribuite spre studiu tuturor participantilor la conferinta.
In cadrul Sesiunii Plenare MEU sunt dezbatute propunerile legislative urmand procedura decizionala europeana. Tinerii vor juca rolul deputatilor europeni si vor face parte din Parlamenul European. Ambasadorii-mediatori vor face parte din Consiliul UE si vor apara interesele unei tari membre UE. Parlamentarii MEU vor sta fata in fata cu membrii Consiliului MEU si vor dezbate impreuna propunerile, vor sustine discursuri de aparare sau atac, vor propune amendamente, vor indemna la vot pro sau contra. Membrii in cele doua organisme decizionale (Parlamentul si Consiliul) vor vota separat fiecare propunere legislativa. Se considera adoptata propunerea care intruneste majoritatea simpla de voturi (1/2 +1) atat din partea Parlamentului cat si din partea Consiliului. Propunerile adoptate vor imbraca forma Directivei MEU care va fi ulterior comunicata fizic si online reprezentatilor Romaniei in Parlamentul European si in Comisia Europeana.
In unele situatii, la finalul Sesiunii Plenare tinerii participanti vor putea propune candidati pentru functiile simbolice de Presedinte al Parlamentului Model EU, al Consiliului si al Comisiei Model EU, tineri care au dovedit o buna implicare in program, atitudine pozitiva si reale abilitati de debate si mediere. Cei propusi vor sustine un speech electoral legat de viziunea proprie asupra Europei, asupra tematicii forumului si asupra evolutiei ulterioare a programului Model EU. Votul se va face in plen, iar castigatorii vor avea mentionat acest aspect pe diploma de merit (certificate of achievement).
Primii 10 clasati vor primi prin email diplome de merit. Totodata, in viitor, se va tine seama de performanta acestora in cadrul selectiei pentru organizatorii-mediatori ai editiilor urmatoare MEU. Toti candidatii si profesorii participanti vor primi la finalul forumului diploma de participare (certificates of participation). Trainerii si ambasadorii-mediatori vor primi la finalul forumului diplome de multumire (certificates of appreciation).
CINE POATE PARTICIPA LA Model EU?
Sunt invitati sa participe la evenimentele MEU toti tinerii vorbitori fluent ai limbii engleza si interesati de dezbateri pe teme de actualitate europeana. Organizatorii nostri, tineri voluntari si entuziasti, sunt gata sa ajute elevii din licee pentru organizarea delegatiilor participante la conferintele MEU.
Conditii necesare pentru a participa la programul Model EU:
- tanar, varsta cuprinsa intre 14-30 ani
la studii in Romania, intr-o tara europeana sau angajat in campul muncii. - Interesat de dezbateri si imbogatirea cunostintelor in domeniul politicilor UE
- Interesat de problemele societatii actuale, leadership, oratorie, schimburi interculturale, organizare evenimente
Implicarea profesorilor din licee si universitati in programul extracurricular de educatie non-formala MEU
Tinerii implicati in program la nivel national pot intampina greutati in a sustine un discurs public sau a participa la dezbateri respectand reguli stricte, pot fi nepregatiti sau neinformati in ceea ce priveste evenimente curente sau probleme controversate. Profesorii pot ajuta tinerii participanti cu informatii, organizare si pregatire pe temele de discutie, suport moral si sfaturi in ceea ce priveste elaborarea unui discurs public si colaborarea in echipa de lucru.
Programul MEU este un program extracurricular non-formal de educatie in domeniul cetateniei europene si pentru incurajarea schimburilor interculturale, a tolerantei si voluntariatului. Prezenta si implicarea profesorilor nu obligatorie in pregatirea sau insotirea elevilor minori la evenimente de tip MEU.
Incurajam participarea profesorilor, expertilor, invitatilor din mediul academic care pot aduce un plus de valoare actului educativ prin diseminarea unor notiuni teoretice sau practice de valoare. Proiectul cuprinde in programul de activitati si mese rotunde, intalniri informale, Panel Sessions (dezbateri) cu adulti, mentori, lideri, experti, profesori si reprezentanti ai autoritatilor, fiind in fapt un program interactiv si educational destinat adultilor deopotriva, in special profesorilor care doresc sa exprimenteze actul educational in afara unitatii de invatamant, folosind metode si tehnici educationale non-formale (jocul de rol, introspectia, experimentul, dezbaterea, team-building samd).
Profesorii participanti observa activitatea tinerilor din exterior si pot face parte din juriul evenimentului. La finalul conferintei se elibereaza profesorilor insotitori certificat european de participare la programul MEU. Participarea profesorilor este gratuita in cadrul delegatiei de elevi minori.
De ce sa participi la Model EU?
Tinerii participa la un program complex de dezvoltare personala prin care isi vor imbogati abilitatile cognitive, de comunicare si emotionale. In paralel, si profesorii vor invata sa utilizeze metode nonformale in cadrul scolii pentru a face informatia mai atractiva si a spori nivelul de atentie si intelegere al elevilor.
Cum participi?
Impreuna cu colegii si prietenii tai, obligatoriu insotiti de un profesor organizator in cazul elevilor minori, in cadrul unei delegatii judetene. Va rugam accesati sectiunea „Aplicatii MEU” sau scrieti-ne pe adresa office@europarticip.ro pentru mai multe detalii.
Ce urmeaza dupa participarea la Model EU?
- Toti participantii devin membrii programului Model EU Romania si vor primi periodic Newsletter prin care vor fi informati asupra altor posibilitati de participare la programe educative in tara si strainatate, derulate de noi sau de partenerii nostri externi, in calitate de candidati, mediatori, organizatori sau traineri.
- Tinerii cu rezultate deosebite pot castiga burse gratuite sau partiale de participare la diverse evenimente interne sau internationale, unele avand si programe destinate profesorilor.
- Profesorii participanti pot deveni ei insisi educatori non-formali in cadrul programului nostru si pot sustine ateliere conform portofoliului creat.
- Tinerii participanti pot deveni voluntari in cadrul ONG-ului nostru prin incheierea unui contract de voluntariat pentru desfasurarea unor tipuri de activitati pentru tineret. Voluntarii vor primi la finalul stagiului certificate care sa ateste evolutia tanarului in domeniul leadership si organizare evenimente.
- Fundatia noastra va lansa periodic apeluri pentru voluntari in stagiu, iar prioritate vor avea tinerii participanti anterior la programele noastre educative.
- Tinerii pot infiinta centre judetene MEU pentru promovarea programului in cadrul comunitatii locale de tineri, sub coordonarea unui tanar sau profesor cu initiativa si spirit intreprinzator care isi asuma acest rol in baza unui contract de voluntariat. Centrele judetene MEU pot organiza diverse evenimente de implicare in viata comunitatii locale.
Va asteptam sa va implicati in acest program interactiv pentru tineret si sa traiti alaturi de noi experienta unica Model EU!
______________________________________________________________________________________________________________
Portofoliul Fundatiei Europe Young Participation Romania
In portofoliul de activitati derulate de fundatia noastra in perioada 1997-2023, se inscriu zeci de schimburi de tineret in cadrul programul Erasmus+ in parteneriat cu ONG-uri din Croatia, Macedonia, Cehia, Spania, Turcia samd. si proiectele de democratie participativa in parteneriat cu Societatea Romana de Scleroza Multipla (simularea lucrarilor Parlamentului Romaniei), proiectele de simulare a lucrarilor Parlamentului European in colaborare cu Fundatia Schwarzkopf Germania in perioada 2004-2022, si cu European Youth Parliament International Limited Marea Britanie in perioada 1997-2004.
Programul European Youth Parliament a fost derulat de fundatia noastra in Romania incepand cu anul 1997 si s-a incheiat in anul 2022. In prezent, in anul 2024, fundatia noastra NU mai deruleaza programul European Youth Parliament.
In 1997 prima delegatie de elevi din Romania (orasul Cluj-Napoca) a participat la Sesiunea Internationala Salonic-Grecia, fiind urmata de participarea neintrerupta a elevilor si studentilor romani, in organizarea dnei Crina Meister Nicolaescu, participanta la programul European Youth Parliament din anul 1998 (alumni a programului). In anul 2006 membra fondatoare Crina Meister Nicolaescu a fost numita de catre fondatorii fundatiei Europe Young Participation Romania pe pozitia de Presedinte si Director Executiv.
In anul 2007 a avut loc prima Sesiune Nationala de Selectie a proiectului Parlamentul European al Tinerilor Rimania, la Oradea, cu participarea a peste 100 de tineri romani si straini, fiind urmata de zeci de evenimente pentru tineret. Intre 1998-2022 peste 17.000 de tineri romani si straini au participat la evenimentele organizate de fundatia noastra.
Sesiunile Regionale de Selectie s-au organizat incepand cu anul 2008 in cele trei regiuni istorice ale Romaniei (Muntenia, Moldova si Transilvania). Fundatia a organizat sesiuni de pregatire in cadrul proiectului Parlamentul European al Tinerilor Romania si peste hotare in Ungaria, Slovacia, Grecia, Bulgaria (Forumurile Olimpice-Grecia/Riviera Olimpica in 2007, 2008, 2009 si 2010), Forum Young 2009, Forumurile Est Europene (Romania/Sibiu/Oradea-Ungaria/Budapesta) in 2007 si 2008, Seminarul Est European 2010, Balkan’s Exchange Forum 2011 (Bulgaria/Varna-Romania/Constanta), si Forumurile Internationale Tomis Forum/Constanta/Eforie Nord (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 si 2019) si Oradea International Forum (2017, 2018).
Anual am organizat cursuri de pregatire/traininguri pentru dezvoltarea personala a cursantilor in domenii precum leadership, comunicare, media, organizare de evenimente, tehnici de oratorie (public speaking) samd, prin care tinerii participanti au fost pregatiti pentru ocuparea pozitiilor de sefi de comitete, jurnalisti, organizatori in cadrul proiectului dar si pentru viitoarea cariera.
Am organizat urmatoarele cursuri de pregatire: Paltinis 2008, Oradea 2009, in cadrul Forumurilor desfasurate la Oradea (2017, 2018), Forumul Olimpic Grecia (2008, 2009 si 2010), Tomis Forum Eforie Nord-Constanta (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2019), Bansko Bulgaria Winter Training (2011, 2012, 2013 si Busteni Training (2015, 2016, 2017, 2018, 2019).
In vara 2021 a avut loc Sesiunea Nationala a Parlamentului European al Tinerilor Romania, la Oradea, cu participarea a 60 de tineri romani si straini, urmata de desfasurarea a doua sesiuni nationale de selectie la Busteni (in primavara si toamna 2022) cu participarea a peste 270 de tineri. In 2024 am organizat conferinte de tip MCJ si MEU in luna ianuarie si mai-iunie, in Oradea, cu participarea a peste 200 de liceeni.
Dupa incheierea fiecarui eveniment am realizat filme de prezentare (after movies) si postari pe social-media (facebook profil Europarticip si Instagram profil Europarticip. Puteti viziona toate filmele pe canalul nostru youtube https://www.youtube.com/@euROparticip
Fundatia a derulat in perioada 1997-2023 proiecte de referinta in parteneriat cu alte ONG-uri din tara si strainatate, cu participarea tinerilor din categorii defavorizate (tineri cu handicap fizic, din centre de plasament sau din comunitati rroma). Amintim in acest sens desfasurarea urmatoarelor proiecte:
- East European Seminar https://www.youtube.com/watch?v=urpQcUQPpdc&feature=emb_title
- East European Forum https://www.youtube.com/watch?v=5ZfLwrgAn10&feature=emb_logo
- Balkan’s Exchange Forum Bulgaria-Romania https://www.youtube.com/watch?v=0YGmGxwYdVM
- Seminarul de Scleroza Multipla Brasov https://www.youtube.com/watch?v=b0H2AH3h1j0
Fundatia a organizat evenimente si peste hotare precum East European Forum in Ungaria cu participarea dlui Laszlo Kovacs, Comisar European, in Parlamentul Ungariei, mai multe editii ale Olympic Forum in Grecia cu sprijinul autoritatilor locale din zona Pieria (https://www.youtube.com/watch?v=zS_t9TE18zU&feature=emb_title), Balkan’s Exchange Forum in Bulgaria, tabere de pregatire in Slovacia.
Informatii suplimentare legate de activitatile noaste gasiti si pe canalul nostru youtube https://www.youtube.com/@euROparticip/videos , pagina noastra Facebook https://www.facebook.com/euROparticip si pe platforma Instagram profil https://www.instagram.com/europarticip/